PSV IS OFFICIEUS KAMPIOEN: ZEVEN REDENEN ACHTER HET SUCCES

Met grote overmacht gaat PSV zich voor het eerst sinds 2018 tot kampioen van Nederland kronen. Door een 0-8 zege bij sc Heerenveen is de 25ste landstitel in de clubhistorie officieus binnen. VoetbalPrimeur zet zeven belangrijke redenen achter het Eindhovense succes op een rijtje.

Steunpilaren behouden

Of het nu Joey Veerman of Johan Bakayoko is, voor de sterspelers van PSV was afgelopen zomer al behoorlijk wat interesse. PSV wist ze echter binnenboord te houden, zoals dat ook gold voor belangrijke krachten als Luuk de Jong en Olivier Boscagli. Daarmee stond een belangrijk deel van de as al in de steigers in het Philips Stadion. Ook spelers als Walter Benítez, Jordan Teze, Guus Til en Ismael Saibari waren vorig seizoen al van de partij.

Uitmuntend transferbeleid

De bestaande spelersgroep kreeg bovendien een enorme kwaliteitsimpuls. Technisch directeur Earnest Stewart slaagde erin om Jerdy Schouten, Noa Lang, Sergiño Dest, Malik Tillman, Hirving Lozano en Ricardo Pepi naar PSV te halen. Stuk voor stuk wisten ze dit seizoen hun stempel te drukken. Zodoende kreeg Peter Bosz kwalitatief en kwantitatief de beschikking over een ijzersterke selectie.

Een trainer met visie

De rol van Bosz zelf mag ook niet onderschat worden. Ajax liet hem door de vingers glippen en zal daar spijt van hebben. De zestigjarige oefenmeester laat PSV aantrekkelijk spelen, volgens een duidelijk speelplan. Hij kiest altijd voor het 'voetbal', zo blijkt wel uit zijn keuze om Jerdy Schouten meer dan eens centraal achterin te zetten naast Olivier Boscagli, die ook liever opbouwt dan verdedigt.

Ontwikkeling van spelers

Met Schouten centraal in de defensie was Veerman een aantal keer de meest controlerende middenvelder. Een rol die hem in het verleden deed huiveren, maar onder Bosz zette hij weer een stap in zijn ontwikkeling. Saibari zette eveneens reuzenstappen, Bakayoko vervolgde zijn ontwikkeling en Boscagli en Teze bleken ineens zeer stabiele factoren in de defensie. Het is duidelijk: mede door de onderlinge concurrentie zijn spelers onder Bosz aantoonbaar beter geworden.

Veel verschilmakers

Veerman, De Jong, Bakayoko, Tillman, Dest, Saibari, Lang, Schouten... de lijst met spelers die als steunpilaar aangemerkt kunnen worden, is bijzonder lang. In het elftal van Bosz is er altijd wel iemand die het verschil weet te maken in de Eredivisie. Het zal een grote uitdaging worden om in ieder geval een flink deel van de uitblinkers te behouden, zodat PSV in het nieuwe seizoen niet helemaal overnieuw hoeft te beginnen.

Rust in de top

Bij rivaal Ajax gaan de bestuurders rollend over straat, maar rond PSV heerst serene rust. RvC-voorzitter Robert van der Wallen, die onlangs zijn contract verlengde, werd door het Eindhovens Dagblad al 'het best bewaarde geheim van Eindhoven' genoemd. Bovendien vormen algemeen directeur Marcel Brands, Stewart en Bosz een drie-eenheid. Het maakt dat het prettig werken is in het Philips Stadion en op De Herdgang.

Concurrentie laat steekjes vallen

Eigenlijk doe je PSV tekort door het überhaupt over de Eredivisie-rivalen te hebben, maar uittredend kampioen Feyenoord bleek niet bij machte om in het Eindhovense spoor te blijven. Dat komt mede doordat de Rotterdamse aankopen aanzienlijk meer tijd nodig hadden om zich aan te passen. Het in megacrisis verkerende Ajax liep al helemaal een immense achterstand op.

2024-04-24T10:02:29Z dg43tfdfdgfd